Posiłki

Szczególną wagę przykładany do racjonalnego odżywiania dzieci oraz kształtowania u nich prawidłowych nawyków żywieniowych. W okresie wczesnego dzieciństwa rozpoczyna się kształtowanie preferencji smakowych, oraz zdolność dziecka do zapamiętywania zapachu i smaku.

Jedzenie ma być przyjemnością a nie przymusem, natomiast nauka spożywania posiłków ma być czynnością interesująca, absorbującą i kształtującą zdolności psychomotoryczne dziecka.

W naszym żłobku zapewniamy zbilansowane posiłki, które są tak skomponowane, aby ich kaloryczność, jak i składniki odżywcze były dopasowane do wieku najmłodszych dzieci. Menu powstaje ze składników najwyższej jakości i wykorzystaniem sezonowych produktów, by promować zdrowe odżywianie.

Posiłki przygotowane są w formie cateringu zewnętrznego przez renomowaną firmę, Marcowy Zając, spełniającą wszystkie wymagania SANEPID-u (system HACCAP). Oferujemy także catering dla dzieci na dietach pokarmowych oraz z nietolerancją, niektórych produktów żywieniowych.

Koszty wyżywienia dziecka są rozliczane po zakończeniu miesiąca na podstawie zestawienia (za dni nieobecności dziecka, o których placówka została poinformowana rodzice nie płacą).

Całodzienne wyżywienie: 14 zł /dzień

Dla zainteresowanych rodziców cykliczne spotkania z doświadczonym dietetykiem z Centrum Zdrowia Dziecka.

Catering

Catering do żłobka dostarczać nam będzie firma PPHU Żak-Catering s.c.S. Wróblewski, S. Łuczak z Zielonki.

Gotujemy z myślą o dzieciach, zdrowo i naturalnie, więc nasze posiłki przygotowywane są ze świeżych produktów, bez polepszaczy smaku oraz konserwantów z minimalną ilością soli. Produkty używane do produkcji pochodzą od lokalnych dostawców. Wszystkie posiłki przygotowywane są w naszym zakładzie i przewożone w termoportach cateringowych, w formie gotowej do wyporcjowania. Posiadamy odpowiedni, atestowany sprzęt do przewożenia posiłków oraz wszelkie niezbędne w tym zakresie pozwolenia.

Nad prawidłowością dobierania potraw, odpowiednich wartości odżywczych i kalorycznych szczegółowego menu czuwa współwłaściciel firmy – Sylwia Łuczak – magister gastronomii Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu. Zdajemy sobie sprawę z wagi odpowiedniego dobrania diety jak i jakości serwowanych posiłków. Zapewniamy bardzo zróżnicowane menu, uwzględniające sezonowość produktów, przedstawiane najczęściej w układzie dekadowym. Dzieci alergiczne mają odpowiednio przygotowywane diety. Oferujemy również posiłki dla dzieci ze specjalnymi wymaganiami żywieniowymi oraz wyznaniowymi.